Meme Küçültme Nedir? Kimlere Yapılır ?
Meme küçültme ameliyatı, büyük ve ağır memelerden kaynaklanan fiziksel rahatsızlıkları hafifletmek ve kişinin yaşam kalitesini artırmak amacıyla yapılır.Meme büyüklüğü sadece estetik bir problem değildir. Hatta daha fazla dinlediğimiz şikayetler; sırt ve boyun ağrısı, omuzlarda yaralar, meme altlarında,özellikle yaz aylarında görülen pişikler ve kıyafet seçme problemleridir. Bu ameliyata diğer estetik ameliyatlardakinin aksine çoğunlukla bir ihtiyaç gözüyle bakabiliriz. Aynı zamanda çok büyük göğüsler zaman zaman hareketi de azaltıp, kilo alımına bile zemin hazırlayabilir.
Büyük memeler nedeniyle sırt, boyun ve omuz ağrıları gibi fiziksel rahatsızlıklar yaşayan kişiler, meme küçültme ameliyatı adayları olabilirler.Büyük memeler, omuzlarda izler, giyim seçeneklerinde sınırlamalar ve duruş bozukluklarına yol açabilir. Bu tür rahatsızlıklar yaşayanlar, göğüs küçültme ameliyatı düşünülebilirler.
Meme küçültme ameliyatında kullanılan teknikler çok sayıdadır. Hastaların ölçümlerine göre teknik seçimi ilk muayenede belirlenecektir. Hastalar için hayat kalitesini son derece arttıracak olan bu operasyon için tek düşünülmesi gereken kalacak izlerdir. Bu izler çoğunlukla ters T dediğimiz meme başı çevresi, meme altında ve her iki izi birleştiren bir dik çizgi şeklinde olacaktır. Meme boyutu çok büyük olmayan hastalar için meme altındaki izden kaçınılabilir. Bu durumda halk arasında “lolipop” şeklinde diye söz edilen izin kalacağı düşünülebilir. Bu izler asla dikişlere bağlı izler değildir. Çünkü ameliyat sonunda dikişler gömülü olarak koyulur ve dışarıdan bakıldığında sadece çizgi şeklinde bir kesi izi olduğu görülecektir. İlk 6 ay kadar ciltten daha koyu renkte izlenebilecek olan izler en geç 1 yılın sonunda cilt rengine dönmeye başlar. Bundan sonraki her sene ise giderek silikleşecektir.
Meme Küçültme Ameliyat Süreci ve Sonrası
Yaklaşık 3 saatlik bir operasyon ile meme küçültme işlemi tamamlanır. Kaslara dokunmadan, sadece yumuşak doku içinde tamamlanan bir ameliyat olması sebebiyle şiddetli ağrı veya acı olması beklenmez. Hastalar çoğu zaman (her zaman değil) birer adet dren ile operasyondan çıkarlar ve bu drenler ertesi gün çekilerek konforlu bir şekilde hastaneden taburcu edilmeleri sağlanır. Yakın dönem kontrollerde, pansumanları yapılır ve bir hafta sonunda genellikle banyo yapabilecek duruma gelirler.Ameliyat sonrası iyileşme dönemi önemlidir. Hastalar, genellikle birkaç hafta boyunca fiziksel aktivitelerini sınırlamalı ve iyileşme sürecini takip etmelidir.