Meme Dikleştirme (Mastopeksi)
Meme dikleştirme ameliyatı, memelerin sarkması, gevşemesi veya deformasyonu durumunda uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Genellikle doğum, emzirme, yaşlanma veya aşırı kilo kaybı sonucu memelerin sarkması gibi faktörlere bağlı olarak meme dokusunun ve cildin kaybına neden olur. Yine memenin sarkmasının diğer bir nedeni ise genetik yapı unsurlarıdır. Meme dikleştirme işlemi bu rahatsızlıklardan dolayı gelen kişiler üzerinde gereken incelemeler gerçekleştirildikten sonra yapılır.Meme dikleştirme ameliyatı, memelerin daha genç ve dik bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Meme dikleştirme ameliyatı planlanırken ilk karar vermemiz gereken şey protez kullanıp kullanmama durumumuzdur. Bu karar muayene sırasında belli olacaktır zaten. Meme dokusu ile birlikte yağ dokusunun da kaybı ile dikleştirmeye yardımcı olacak kitle çoğu zaman görülemez ve bu nedenle sıklıkla dikleştirme ameliyatlarında protezler kullanılmaktadır. Hastanın kendi dokusu uygunsa ve sarkma sınırlı seviyedeyse protez yerine memenin alt kısmındaki doku yukarıya çekilerek, protez kullanmadan dikleştirme işlemi mümkün olabilmektedir.
Protez kullanılan operasyonlarda, en önemli nokta protez seçimidir. Bu ameliyatlarda ben her zaman yuvarlak protezlerin kullanılmasını uygun buluyorum. Bunun dışında yine protez çapı hastanın kendi meme çapıyla uyumlu olmalıdır. Büyüklük düşünüldüğünde ise hastanın kendi meme kitlesi hesaba katılmalı ve beklentisi ölçüsünde bir hacim öngörülmelidir. Protez hacmi hesaplandığında dahi mutlaka ameliyata en az üç farklı protez ile girilmeli ve operasyon sırasında ‘’sizer’’ dediğimiz deneme protezleriyle sonuçtan emin olunmalıdır.
Protez kullanılan ameliyatlar çok daha uzun vadeli ve iyi sonuçlar vermektedir. Tek dezavantajı ise yaklaşık 3-4 gün sürecek ağrılı bir süreç yaşanmasıdır. Her iki teknikte yaklaşık bir ay boyunca medikal veya sporcu sütyenleri kullanılmalıdır. Meme dikleştirme ameliyatlarında iz ilk yıl içerisinde daha belirgin olsa da, sonraki her sene gittikçe silikleşecektir. Meme şekli ise 3-6 ay arasında tam olarak oturmuş olacaktır.
Ameliyat sonrasında yapılmaması gerekenler
- İlk hafta dikiş yerlerine su değdirilmesi önerilmez.
- İlk ay sadece medikal veya sporcu sütyenleri kullanılmalıdır.
- İlk 3 ay yüz üstü yatılması önerilmez
- İlk ay ağır yük taşınması önerilmez. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalı ve önerilere uygun şekilde hareket edilmelidir.