Çene Protezi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çene ucu, profilimizin görünümünde etkin rol oynayan dolayısı ile zarif bir görünüm için yüzün diğer bölümleri ile uyum içerisinde olması gereken bir yerdir. Çene ucunun burun ile orantılı bir görünüm çizmesi, ideal olarak kabul edilen zarif görünümün anahtarıdır.

Çene bölgesine, ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere toplamda 3 şekilde müdahale edilebilmektedir. Küçük bir dokunuşla yapılacak çene dolgusu ile çehreye yeni bir ifade kazandırılmakla birlikte tüm dolgular gibi maalesef çene dolgusu da kalıcılığını 12-18 ay arasında yitiren bir uygulamadır ve belirli aralıklar tekrarlanması gerekir. Bu etkiyi yaratan diğer bir uygulama ise yağ enjeksiyonudur. Yağ enjeksiyonu sonrasında kalıcılık oldukça değişken olmakla beraber ortalama 3 yıldır. Çene bölgesine yapılan müdahalede bir diğer yöntem olan çene protezi ise kalıcı olmakla birlikte kişiye ömürlük bir görünüm sağlamaktadır.

Ortalama 1 saatlik bir operasyonla yapılan çene protezi uygulamasında amaç, çeneye başta burun olmak üzere yüz ile bütünselleşmiş, orantılı, zarif bir görünüm kazandırmaktadır. Genel veya lokal anestezi ile yapılan çene protezinde, hastanın çene ve kemik yapısının gelişimini tamamlaması önemlidir. Bu yüzden tüm çene protezi uygulamaları 18 yaşından büyük hastalar ile yapılmaktadır. Yaş sınırına ek olarak çene protezi ameliyatı olmak isteyenlerin herhangi bir ortodonti probleminin olmaması ve ağız yapısının normal şekilde olması gerekmektedir. Aksi halde önce yaşanan ortodonti problemi düzeltilmeli, ortodonti tedavisi bittiğinde ise çene protezi operasyonu yapılmaktadır.

Çene altı ve ağız içi olmak üzere 2 farklı şekilde yapılabilen çene protezi uygulamasında eğer kesi ağız içinden yapılıyorsa iz kalmamakta, eğer çene altından yapılıyorsa zamanla soluklanıp cilt rengini alan ince bir iz kalmaktadır.

Burun estetiği başta olmak üzere birçok yüz bölgesi ameliyatı ile birlikte planlanabilen çene protezi ameliyatı, çene dolgusuna nispeten tek seferde uygulanması ve hızlı iyileşme süresi ile sıklıkla tercih edilen uygulamaların başında gelir.

Özellikle çenesi küçük veya geride olan hastaların ek olarak gıdı bölgesinde ve jaw line dediğimiz çene kenarlarında birikimler görülmektedir. Çene protezi operasyonu sonrasında bu hatlarda da düzelme olması beklenmektedir. Hatta gıdı problemi olan hastaların bir kısmında gıdıya yapılan liposuctiona ek olarak çene protezi operasyonu önerilebilmektedir.

Yaklaşık 1 hafta sürecek bir şişlik çene bölgesinde olması muhtemel bir durumdur. Fakat daha uzun sürmeyecektir. Uyuşukluk ise nadiren görülen bir durum olup 1 hafta ile 1ay arasında geçecektir.